Ken je klassiekers: de chino

Ken je klassiekers: de chino

De chino is niet meer weg te denken uit de modewereld en in het straatbeeld. Velen lopen rond in deze sportieve, maar ook nette broek. Altijd taps toelopend en zonder plooien. Rood, blauw, geel, groen.. de chino is er in vele kleuren. En hij wordt zowel formeel als informeel gedragen. Dit kledingstuk mag absoluut niet ontbreken in de garderobe. Maar waar komt deze broek eigenlijk vandaan en waarom is hij zo populair?

Chino: een vreemde naam voor een broek?

De chino: het is wel een erg vreemde naam voor een broek. Er zijn verschillende theorieën hoe de broek aan zijn naam komt. Over het algemeen wordt gedacht dat de chino zijn naam kreeg in de Filippijnen tijdens de Spaanse koloniale heerschappij in de 19e eeuw. Daar droegen de Spaanse soldaten een broek van twill. Twill werd, in die tijd, geïmporteerd uit China. Destijds was Spaans de officiële taal in de Filipijnen. Het Spaanse woord voor “Chinees” of “afkomstig uit China” is, u raadt het misschien al, “Chino”. Zo werd chino de naam voor de legerbroek en dat is zo gebleven.

Het verhaal van de chino

De chinobroek bestaat dus al sinds de 19e eeuw. Aanvankelijk werd deze broek gedragen door het Engelse leger, al snel volgde het Amerikaanse leger dat de broek mee naar huis nam. De lichte stof en de aardekleuren waren ideaal voor militairen. De broek was taps toelopend en had geen, zo dacht men destijds, ‘zinloze en materiaal verspillende’ plooien. Het grote publiek pikte dit type broek daarom ook kort daarna op en hij werd geïntroduceerd als alledaagse burgerkleding. De chino was meteen populair. De duurzame stof en casual uitstraling sprak met name jongeren en studenten op Amerikaanse universiteiten aan.

Door de opkomst van de jeans werd de chino vanaf de jaren ’70 steeds minder populair. Maar de chino heeft een comeback gemaakt. De laatste jaren zien we deze broek steeds meer terug in het straatbeeld.

Hoe is de chino te combineren?

Chino’s zijn gemaakt van een stevige, katoenen stof. De hoge kwaliteit van deze broek zorgt ervoor dat de broek voor lange tijd mooie blijft. De meeste modellen hebben een slim fit pasvorm met steekzakken en een muntzakje aan de voorkant en paspelzakken met knopen op de achterkant.

De chino is een echte allrounder. Over het algemeen wordt deze broek als netter beschouwd dan een jeans, maar ook weer niet zo formeel als een pantalon. Deze broek is dus geschikt voor een zakelijke omgeving waar ‘jasje-dasje’ niet nodig is, maar waar een jeans ongepast is. Voor een meer casual look kan de chino gecombineerd worden met een shirt en pullover, met daaronder een paar sportieve sneakers. Doordat de broek geen plooien heeft kunt u hem ook opgerold dragen voor een extra casual en sportieve uitstraling.

Tegenwoordig is de chino niet meer weg te denken uit de mannenmodewereld. Deze broek is een absolute klassieker en ontbreekt dus ook niet in onze collectie. Wij hebben een mooie collectie chino’s in verschillende kleuren die passen bij het seizoen. Neem snel een kijkje op onze website of kom langs in één van onze winkels. Wees welkom!