Ken je klassiekers: het button-down shirt

Ken je klassiekers: het button-down shirt

De benaming ‘button-down’ refereert naar de knoop die de boord aan de body van het overhemd vastmaakt. Door deze bevestiging blijft de boord altijd recht zitten. Een overhemd met button-down kraag wordt voornamelijk in informele sferen gedragen.

Korte geschiedenis

Het button-down shirt wordt oorspronkelijk de ‘polokraag’ genoemd, omdat deze voornamelijk door polospelers in Engeland gedragen werden. De sporters hadden last van hun losse kragen. Zij naaiden daarom knopen aan de boord om te voorkomen dat deze in hun gezicht sloeg tijdens het sporten. John Brooks van de Brooks Brothers introduceerde het button-down shirt in 1896 officieel.

In de 20ste eeuw begonnen Italianen het button-down overhemd te dragen, waardoor deze populair werd onder het grote publiek. F. Scott Fitzgerald droeg bij aan deze populariteit door een verwijzing in The Great Gatsby.

Hoewel een overhemd met button-down boord in de Verenigde Staten ook op kantoor gedragen wordt, wordt de button-down in Europa nog volop geassocieerd met een overhemd voor het sporten en wordt hij om die reden dus ook als informeel en casual gezien. Het is traditioneel dan ook niet gepast om een button-down shirt in Europa onder een pak te dragen, in Amerika is deze boord wel geïntegreerd in het bedrijfsleven. Echter blijft het shirt met de button-down kraag een sportieve uitstraling hebben.

Button-down boord

De hidden button-down kraag is precies zoals de naam zegt; het knoopje is verstopt onder de kraag. De kraag blijft op die manier mooi zitten, maar het knoopje is niet zichtbaar. Dit type boord heeft geen enkele meerwaarde dan de normale button-down, deze is enkel ontstaan uit modeoverwegingen.

Het button-down shirt bij Steppin' Out

Bij Steppin’ Out is het shirt met button-down kraagje in diverse varianten te vinden. Stijlvol blauw, eenvoudig wit of feestelijk geruit. Ontdek de collectie.