Ken je klassiekers: het jasje

Ken je klassiekers: het jasje

Het jasje, ook wel blazer genoemd, is een sportief jasje van een lichte stof met een rij knopen aan de voorkant. Het is een kledingstuk dat, van oudsher, vooral door mannen wordt gedragen. Tegenwoordig zien we dat ook steeds meer vrouwen een jasje dragen. En terecht, want het jasje mag in onze ogen in geen enkele garderobe ontbreken. Het geeft iedere stijl een klassieke, tijdloze twist en is perfect te combineren met een casual of meer geklede outfit. Maar waar komt het jasje eigenlijk vandaan? En wat maakt het zo’n geliefd stuk bij velen?

Waar het ooit begon

Het begon allemaal in 1837. De opperbevelhebber van het fregat de H.M.S. Blazer krijgt bezoek van koningin Victoria en wil indruk maken. Daarom laat hij voor dit koninklijk bezoek de kleding van zijn bemanning aanpassen. De korte blauwe jasjes met gouden knopen vallen in de smaak bij de koningin en ook de bemanning van andere schepen van de Britse Royal Navy ging dit soort jasjes dragen.

Van oudsher was het dus een blauw jasje met gouden knopen dat deel uitmaakte van een uniform. Met kleur, patroon, knopen en badges werd aangeven bij welke rang, afdeling of club de drager hoorde. Het jasje werd aan het einde van de 19de eeuw ook steeds meer gezien als informeel, sportief kledingstuk. Toptennissers en roeiers werden steeds meer gespot in het iconische kledingstuk.

Het vrouwenjasje van Coco Chanel

In de 20ste eeuw veranderde dit weer dankzij de voornamelijk zwart-witte damesjasjes van de hand van mode-icoon Coco Chanel. Het werd bij uitstek ook een kledingstuk dat zeer geschikt was voor de modebewuste vrouw.

Het jasje als fashion statement

De blazer werd ook gedragen door bands zoals The Rolling Stones en The Beatles. Het kledingstuk veranderde in een waar fashion statement. Het jasje stond, soms letterlijk, in the spotlights en werd steeds populairder en gedragen op allerlei verschillende soorten gelegenheden door zowel mannen als vrouwen. En dat is nog altijd zo.

Hoe te dragen?

Bij Steppin’ Out hebben wij een kleine, maar mooie, collectie jasjes voor dames en heren van verschillende materialen en kleuren en passend bij het seizoen. Neem snel een kijkje op onze website www.steppinout.nl of kom langs in één van onze winkels.