Ken je klassiekers: het shirt

Ken je klassiekers: het shirt

Liefhebbers van overhemden, ook wel shirt genoemd, kunnen al jaren goed bij ons terecht. Het overhemd heeft een rijke geschiedenis, door de eeuwen heen heeft deze klassieker zich op een fascinerende manier ontwikkeld. Maar waar komt het overhemd eigenlijk vandaan? En wat maakt hem zo geliefd en populair?

Het verhaal van het shirt; een korte geschiedenis

Het overhemd bestaat al ontzettend lang. Het is een van de oudst bewaarde kledingstukken ter wereld. Overhemden stammen namelijk al uit het oude Egypte waar lange, linnen overhemden door de Egyptenaren gedragen werden.

In het begin van de 18e eeuw dienden overhemden niet alleen als kledingstuk, maar was het ook een deel van het ondergoed. De lange panden van de hemden waren langer dan de torso’s van de mannen in die tijd, deze panden deden dienst als ondergoed. Deze hemden werden echter nog over het hoofd aangetrokken.

Het klassieke, witte overhemd

Het klassieke witte overhemd is algemeen bekend in de herenmode. Om die reden zijn velen onder ons zich er niet bewust van dat het overhemd honderden jaren status en rijkdom heeft vertegenwoordigd in het modebeeld.

De invloed van het witte overhemd voor mannen wordt teruggevoerd naar het Victoriaanse tijdperk. Het witte overhemd stond in deze tijd symbool voor rijkdom en hoge onderscheiding en bracht daarmee onderscheid aan in de sociale klassen. Het overhemd behoorde enkel toe aan de elite, de welvarende mannen die het zich konden veroorloven om kleding te wassen. De pure, witte kleur stond namelijk voor zuiverheid en soberheid. Het ‘gewone’ volk zou door fysieke werk hun witte overhemd elke dag moeten wassen, dit was voor elke arbeider door geld- en tijdgebrek een onmogelijke taak. Zo stond het witte overhemd al gauw symbool voor welvaart en bracht het een groot onderscheid tussen arbeider en werkgever, de massa en de elite en daarmee een duidelijk verschil tussen arm en rijk.

Naarmate de tijd verstreek, verloor het witte overhemd steeds meer de betekenis van hoge status. Door de industriële revolutie werd het voor meer mensen mogelijk om overhemden te kopen, de betaalbaarheid en beschikbaarheid verbeterde. Hoewel in 1920 het witte overhemd nog steeds geassocieerd werd met moreel fatsoen, was de witte kleur van het overhemd niet langer de bepalende factor voor de elite. Pasvorm, kwaliteit en stijlvariaties waren vanaf toen de norm voor status, geld en welvaart.

Overhemden bij Steppin’ Out

Onze shirts zijn klassiek maar wel altijd van deze tijd. Met de uitgebreide keuze herenoverhemden bij Steppin’ Out is er altijd een overhemd dat bij u past. Van het klassieke witte overhemd met cutaway boord tot geruite overhemden met button-down boord. Met dubbele of enkele manchetten in poplin, oxford, ribbed twill of flanel. Voor op kantoor of passend bij de dresscode van een feest. Er is er een voor iedereen. Kijk snel op de website of kom langs in één van onze winkels. Wij helpen u graag.