Ken je klassiekers: de Bretonse streep

Ken je klassiekers: de Bretonse streep

Geen enkele print is zo populair doch tijdloos als de Bretonse streep. In het verleden waren alleen de Franse vissers te vinden in deze eenvoudige print, tegenwoordig is bij bijna iedereen het welbekende streepje in de garderobe te vinden.

Korte geschiedenis

De Bretonse streep kent haar oorsprong in de kleding van zeelieden. Met president Lodewijk Napoleon Bonaparte aan de macht, begonnen de Franse staten de kleding van matrozen in de marine officieel vast te leggen. Vanaf 1858 moesten alle matrozen in dienst van de marine hetzelfde uniform dragen. De marinière, een eenvoudig lang bovenstuk met driekwartsmouwen en een boothals, werd een vast onderdeel van dat uniform. Dit gebreide onderhemd telde 21 witte strepen en 20 of 21 marineblauwe strepen. De legende wil dat het aantal strepen verwijst naar de 21 overwinningen van de Fransen tijdens de napoleontische oorlogen. De driekwartsmouwen telde elk 15 witte strepen en 14 of 15 blauwe strepen. Elke witte streep was 2 centimeter, elke blauwe streep slechts 1 centimeter. De blauwe kleur was een vanzelfsprekende keuze, aangezien de officiers van ’s werelds grootste zeemacht (de Royal Navy) sinds de 18e eeuw marineblauwe uniformen droegen. Blauw garen was in die tijd behoorlijk duur en werd daarom afgewisseld met goedkoop wit.

Van arbeiderskloffie tot grote favoriet

Dat het streepje tegenwoordig een belangrijk item is uit onze kledingkast, is te danken aan Coco Chanel. Zij was de eerste die schoonheid zag in het simpele motief. Door Chanel promoveerde de Bretonse streep van arbeiderskloffie tot all-time favourite. Zestig jaar later was Jean-Paul Gaultier, eveneens van Franse afkomst, de eerste couturier die de marinière tot haute couture bombardeerde. Sinds die tijd is de marinière handelsmerk voor Gaultier en bevatten veel van zijn ontwerpen verwijzingen naar het matrozenuniform. Nog steeds wordt de streep geassocieerd met Franse mode, misschien omdat de Bretonse streep ons doet denken aan de Parijzenaren en hun ongeëvenaarde gevoel voor stijl.

Bretonse streep bij Steppin' Out

Natuurlijk kan de bekende streep niet ontbreken in de collectie van Steppin’ Out. In verschillende collecties wordt deze iconische streep verwerkt. Geïnspireerd door het maritieme thema, vaak terugkomend in shirts en sweaters. Zowel in origineel blauw met wit als variaties met diverse kleuren. Shop de Bretonse streep voor in uw eigen garderobe.