Steppin’ Out en de 'Varsity'

Steppin’ Out en de 'Varsity'

In Nederland worden sinds 1878 jaarlijks de Nationale Studentenroeiwedstrijden gehouden, beter bekend als de 'Varsity'. Studentenroeiers uit het hele land roeien in deze prestigieuze wedstrijd tegen elkaar om de eeuwige roem. Voor de winnaars van het Hoofdnummer, de Race der Oude Vieren en Dames Vieren, is een iconisch gouden blik te winnen, roeiersjargon voor een gouden medaille en uiteraard mag ook de lauwerkrans niet ontbreken.

Het aantal deelnemers aan de 'Varsity' groeit nog elk jaar en ook het aanwezige publiek is steeds omvangrijker. Het evenement is een mix van een klassieke studentikoze traditie en sportiviteit. Traditiegetrouw wordt er op de kade door rivaliserende verenigingen gezooid of gebrast, in gewone mensentaal, er wordt een beetje aan de revers van de verenigingsjasjes getrokken en, na deze lozing van testostoron en eer, wordt er vriendschappelijk samen wat gedronken. De winnende herenploeg duikt naakt maar mét verenigingsdas in het water, de dames springen in ondergoed in het water. Na het roeien is er een Kroegjool op de sociëteit van de winnende ploeg waar de roeiers als helden onthaald worden door de leden van hun vereniging.

Met de tijd mee
Het aantal roeiverenigingen in Nederland groeide de vorige eeuw sterk en daarmee ook het aantal deelnemers aan de jaarlijkse wedstrijd. Iedere studentenroeier wil wel aan deze wedstrijd meedoen. Was de wedstrijd in het begin van de twintigste eeuw alleen voor de roeiverenigingen gelieerd aan de corpora, vanaf 1973 mochten ook de overige en niet-corporale studentenroeiverenigingen meedoen. Een paar jaar later volgden ook de vrouwelijke roeiers. De 'varsity' groeide de jaren daarna verder uit tot het grote en populaire evenement dat het nu is.

Het prille begin
Ongeveer twintig jaar geleden zochten verschillende studentenverenigingen contact met Steppin’ Out. Het klassiek, sportieve maar ook studentikoze karakter van de kleding maakten van Steppin’ Out de ideale sponsor in almanakken en jaarboeken. Het eerste contact was gelegd en dit was het begin van een mooie samenwerking.

Het perfecte huwelijk
De afgelopen jaren was het even wat stiller tussen de 'Varsity' en Steppin’ Out. Onder andere door de pandemie. Dit jaar zal op zondag 3 april 2022 op het Amsterdam-Rijnkanaal te Houten de 138ste editie van de Nationale Studentenroeiwedstrijden de 'Varsity' geroeid worden. De Oude Vieren en Dames Vieren zullen op het water de strijd aan gaan. De Steppin’ Out vlaggen zullen weer wapperen langs het kanaal en we hebben dit jaar zelfs een Steppin’ Out stand op het terrein. Dus kom bij ons langs voor een leuke verrassing of doe een poging om zelf die eeuwige roem te verkrijgen op ons roeiapparaat. Natuurlijk is er naast de roem ook een mooie prijs te verdienen!