Sports we support: hockey

Sports we support: hockey

Al duizenden jaren wordt de sport hockey uitgeoefend. Al dan niet in andere vorm en met andere spelregels dan hoe we de sport nu kennen. De Oude Grieken tikten al met stick en bal heen en weer. Vanaf de middeleeuwen begint de sport vorm te krijgen zoals we het nu kennen.

Korte geschiedenis

Bandy-on-ice is hoe de Britten het vroeger noemden, voornamelijk gespeeld op harde ondergronden als ijs en hard zand. Om die reden was de stick aan de onderkant krommer. De naam verandert vermoedelijk om die reden naar hockey-on-ice, als verwijzing naar de kromming van de stick (hook, oftewel krom). Bij gebrek aan ijs in de zomer, doet veldhockey zijn intrede door op gras te gaan spelen.

Hockey in Nederland

In 1891 wordt hockey in Nederland geïntroduceerd door Pim Mulier. Net zoals in Engeland, zijn het ook hier de ijshockeyers die in de zomermaanden op gras speelden. In 1892 werd in Amsterdam de eerste hockeyclub opgericht, waarna Haarlem en Den Haag al gauw volgden. In 1898 werd de Nederlandsche Hockey en Bandy Bond (NHBB) opgericht. Bandyspelers verlieten echter vrijwel meteen deze voorloper van de huidige Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB), welke op zijn beurt weer is aangesloten bij de Internationale Hockey Federatie (FIH).

Aanvankelijk was hockey nog een exclusieve herenaangelegenheid. Pas in 1910 mochten dames lid worden van een hockeyclub, maar wel onder strikte voorwaarden dat ze alleen dinsdag- en donderdagmiddag en zondag tot 12:00 spelgelegenheid kregen.

Tot 1926 werd hockey in Nederland gespeeld volgens eigen, Nederlandse regels. Deze regels werden nergens anders gehanteerd en weken op veel punten af van de internationaal erkende spelregels die op dat moment golden. In Nederland had de stick nog twee platte kanten, met beide kanten mocht gespeeld worden. De bal met de voet stoppen en de tegenstander met de stick haken werd niet bestraft. De bal was nog gemaakt van gevlochten touw en canvas, helemaal in de kleur oranje. De stick werd traditioneel van hout gemaakt en heeft door de jaren heen verschillende krommingen gekend, in de jaren ’90 werden de eerste carbonsticks geïntroduceerd.

In de loop der jaren heeft hockey zich ontwikkeld tot hoe we de sport nu kennen. Vele spelregels zijn in die jaren veranderd en nog steeds experimenteert de FIH met regelwijzigingen, waardoor hockey tot de meest progressieve sporten behoort als het gaat om spelregels.