How to wear: de spencer

How to wear: de spencer

Het is momenteel niet meer weg te denken uit het straatbeeld: de spencer. Maar waar komt dit kledingstuk eigenlijk vandaan en waarom is het zo populair?

Herkomst

Er gaan verschillende theorieën over waarom het kledingstuk precies zo genoemd is, maar wel is duidelijk naar wie het vernoemd is. Namelijk naar de tweede Earl George John Spencer. Sommigen zeggen dat in 1807, tijdens een jachtpartij, er bij Earl Spencer een jaspand afgeschoten werd en dat zo de spencer ontstaan is. Anderen zeggen dat hij zijn jaspanden ooit zelf heeft afgeknipt omdat ze verschroeid waren in een open haard.

Golfsport en de royals

Anyway, de spencer is gebleven. Toen Edward, prins van Wales, in 1921 in het openbaar een spencer begon te dragen resulteerde dat in een korte modetrend. Het behoorde daarna ook lange tijd tot de traditionele kledij in de golfsport, en eigenlijk nog steeds wel. De spencer, ook wel slip-over genoemd, is een mouwloze trui. Vroeger voornamelijk iets wat je in je opa’s kledingkast zou vinden. Maar in de jaren ’80 heeft onder andere Lady Di, Diana Spencer, een leuke maar onbedoelde toevalligheid, het kledingstuk weer onder de aandacht gebracht.

Met of zonder col, met v-hals of ronde hals, met grote of kleine armgaten, grof- of fijngebreid, een lang of kort pand, met of zonder ceintuur en ga zo maar door. Tegenwoordig is de spencer niet meer uit het straatbeeld weg te denken en dat is heel begrijpelijk!


Hoe te dragen?

Als top of met T-shirt

Er zijn oneindig veel manieren om de spencer te dragen, maar wij lichten er een paar uit. Om te beginnen kan een spencer makkelijk zonder iets eronder, als top gedragen worden of met een simpel korte mouwen t-shirt eronder. Dit kan op een nette broek of een rok voor een chique uitstraling maar ook op een grove wijde spijkerbroek is juist een leuke mix van twee stijlen.

Met een oversized blouse

Maar denk bijvoorbeeld ook aan de combinatie met een oversized blouse. Grote blouses zijn terug van weggeweest en kunnen eigenlijk ook met alles gedragen worden, een perfecte combi van twee items die goed samen of los van elkaar te dragen zijn dus.Over een coltruitje

Een effen coltrui is een manier om een spencer wat klassieker uit te laten komen. Omdat coltruien vaak al een wat klassiekere uitstraling hebben helpt de spencer dit te benadrukken.


Op een jurk

Een korte spencer is heel goed te dragen over een jurk. Dus heeft u al een tijdje een jurk in de kast hangen waarvan u eigenlijk niet zo goed weet wat u er mee aan moet? Trek er een spencer overheen, eventueel met een ceintuur, en u bent klaar! Het geeft de jurk een nieuwe identiteit en het is ook nog eens extra lekker warm.