Crisis Koken

Crisis Koken

“Nasi van Sergio Herman en de ballen van Jonnie Boer”

Wie denkt dat daar culinair weinig aan is, heeft het mis. De arme keukens blijken enorm rijk van smaak. Bovendien lijkt beperking achter het fornuis een grote bron van creativiteit. De Italiaanse keuken illustreert dat als geen ander. Want de lekkerste gerechten komen bijna allemaal uit de ‘cucina povera’, ofwel de armeluiskeuken. De klassieker spaghetti aglio, olio e peperoncino bijvoorbeeld. Waar naast spaghetti niet meer dan knoflook, olie en een gedroogd pepertje voor nodig is. Ook niet te versmaden: acquacotto. Het betekent letterlijk ‘gekookt water’ en hoewel dat misschien niet heel aantrekkelijk klinkt, is deze broodsoep één grote smaaksensatie.

Ook buiten Italië zetten de armste koks vaak gerechten met een extreem hoog comfort food gehalte op tafel. Zo bedachten Spaanse herders een onovertroffen ontbijt op basis van gebakken broodkruim: migas de pastor. Ook de Cubaanse ropa vieja (oude vodden) en de Poolse Krupnik (een soep op basis van gerst) zijn even smakelijk als troostrijk.

Het leuke is: al deze recepten zijn opeens weer heel relevant. Niet omdat er schaarste is, mits we stoppen met dat gehamster, maar wel omdat de arme keuken naadloos aansluit op alle trends die er momenteel in de culinaire wereld spelen. Duurzaam? Zeker. Seizoensgebonden? Absoluut. Vegetarisch? Check. No waste? 100%. Lokaal? Check, check, dubbelcheck.

Samen met sterrenchefs en ‘s lands gastronomische beroemdheden ontwikkelde culinair journalist Mara Grimm het kookboekje Crisis Koken.Ze schrijft wekelijks een column over de laatste trends op het gebied van food in Het Parool. Daarnaast verschijnt haar werk regelmatig in LINDA., Trouw, Vogue en in Vogue Living. Grimm studeerde af op kookboeken en recepten uit oorlogstijd. Tijdens de intelligente lockdown, toen heel Nederland en masse aan het hamsteren en koken sloeg, gaf zij deze geweldige bundel uit. Dit leuke kookboekje is nu verkrijgbaar bij Steppin’ Out en is uitermate geschikt om cadeau te doen.