Ken je klassiekers: de bretels

Ken je klassiekers: de bretels

Waar vrouwen eindeloze mogelijkheden lijken te hebben wat betreft accessoires, is de keuze voor mannen meer beperkt. Maar gelukkig bestaan er bretels. Bretels mogen weer gezien worden en kunnen daarom niet ontbreken in de garderobe van een echte gentleman.

Korte geschiedenis

Bretels komen in 1736 voor het eerst in de geschiedenisboeken voor. Niemand minder dan Benjamin Franklin stelt de ‘’gallowses’’, zoals bretels toen nog genoemd werden, verplicht als onderdeel van het uniform van de vrijwillige brandweer in Philadelphia.

Tijdens de Franse revolutie, omstreeks 1792, zocht de lagere burgerklasse een manier om zich te onderscheiden. Deze revolutionaire beweging heet de Sans-culottes. Dit wordt zo genoemd omdat deze groep burgers geen culottes (losse broek die tot halverwege het scheenbeen valt) droegen, maar lange broeken met bretels. Hierdoor maakten de bretels een opmars in de mode en richtte de industrie zich op de grote vraag naar bretels.

In 1820 opende Albert Thurston zijn eerste bretelszaak in Londen op 27 Panton Street. Broeken met hoge taillebanden waren in deze tijd in de mode. Het dragen van een riem was niet prettig meer, omdat de tailleband tot het middel kwam. Albert Thurston zag de oplossing welke een gat in de markt werd; bretels zoals we die vandaag de dag kennen.

In 1871 werd een van de eerste patenten voor bretels uitgegeven: het patent voor ‘’Verstelbare en afneembare banden voor kledij’’. Deze banden konden naast pantalons, ook aan onderbroeken en korsetten bevestigd worden.

In 1894 werden metalen klippen uitgevonden. Voorheen werden bretels bevestigd door middel van knopen en patten. Door de kartelrand van de klippen blijven de bretels goed op hun plek zitten.

Zoals met elk kledingstuk en elke trend, heeft ook de bretel zijn ups en downs. In de jaren 90 werden bretels dan ook door weinigen gedragen. Het was Jort Kelder die in Nederland de bretels nieuw leven in blies. Bretels zijn niet langer een functioneel accessoire om een broek op te houden, maar een fashion statement voor de modebewuste man.

Verzamelnaam

Het woord bretels is ontleend aan het Frans. Van oudsher geven de Fransen het accessoire de naam ‘Bretelles’. Bretelles was eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei soorten draagbanden. Van banden om manden te dragen, tot banden om zwaarbeladen kruiwagens te trekken en van jarretels die panty’s ophouden tot de bretels die een pantalon ophoudt zoals wij ze kennen.